Zadania zawodowe
Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia.
Dietetyk pomoże Ci:
zmienić złe nawyki żywieniowe w celu poprawy stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia
bezpiecznie schudnąć
wspomagać proces leczenia różnych chorób poprzez dobór odpowiednio zbilansowanej diety
ocenić stan odżywienia
zbilansować dietę osób stosujących diety nietypowe np. wegetariańską, eliminacyjną
osobom aktywnie uprawiającym sport
edukować w zakresie zasad prawidłowego żywienia
Do zadań dietetyka należy przede wszystkim:
planowanie, nadzorowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego w różnych grupach ludności
profilaktyka i leczenie dietetyczne chorób dietozależnych
ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów oraz wydawanie stosownych opinii
stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób
planowanie i opracowanie jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązująca klasyfikacją i zasadami żywienia
rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu otyłości i niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia i stanu odżywienia pacjentów
prowadzenie oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia m.in. wśród dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w wieku podeszłym