POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Wytyczne

  Webinar: Nutritional Rehabilitation After Covid-19 Infection: Homeward-Bound After Hospital Discharge

19 May 2020
Nutritional Rehabilitation After Covid-19 Infection: Homeward-Bound After Hospital Discharge May 25th 7-8pm CEST | 9-10pm GST | 10-11am PDT Więcej informacji: https://efad.wavecast.io/covid-19-webinar/nutritional-rehabilitation-aft...

  Wiadomości z EFAD: Covid-19 Information on Nutritional Support

19 May 2020
Kliknij tutaj: http://www.efad.org/en-us/covid-19/

  The importance of Outcomes Management in Dietetics Policy paper – EFAD Professional Practice Committee – 2020

14 May 2020
The importance of Outcomes Management in Dietetics Policy paper – EFAD Professional Practice Committee  – 2020 This Policy Paper had been produced by the EFAD Professional Practice Committee. The mission of the PPC is to support EFAD National Dietetic Associations to enhance the professional practice of its member thereby safeguarding safety and welfare of dietetic service users and building societal trust in the dietetic profession.

  Role of Dietitians in the fight against COVID-19 - EFAD Newsletter

14 May 2020
Dietitians are the clinical nutrition experts.

  Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19

20 March 2020
  Warszawa, 20 marca 2020 r.   Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19  

  Zaproszenie na Konferencję - Postępowanie dietetyczne we wwm, 5-6.04.2019, Warszawa

30 November 2018
Szanowni Państwo, II Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu (wwm) – nadmiary lub niedobory w diecie a zagrożenia dla zdrowia”, odbędzie się w dniach 5-6 kwietnia 2019r. w Warszawie. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania będzie nieprawidłowo zbilansowana dieta, jako przyczyna problemów zdrowotnych w przypadku krótkiego lub długiego jej oddziaływania na organizm. W grupie pacjentów z wwm ryzyko poważnych zaburzeń biochemicznych, metabolicznych i manifestacji klinicznej znacznie wzrasta, w porównaniu z populacją ludzi zdrowych, gdyż sama zalecana dieta wymagająca ograniczenia określonych składników odżywczych jest niekompletna bez zastosowania odpowiednich preparatów uzupełniających. 

  STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDOLOGII - STANOWISKO PTD 2016

05 December 2016
STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDOLOGII - STANOWISKO POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYKI 2016

  Jakie przekąski rekomendować pacjentom – Stanowisko Zespołu Ekspertów

29 August 2016
Pojadanie między posiłkami to zwyczaj, który nie jest błędem żywieniowym. Wszystko zależy od tego, co wybieramy na przekąskę, jak często i w jakiej ilości. Warto jeszcze dodać: i jak szybko zjadamy przekąskę.

  Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt – zmiana zaleceń

06 February 2016
Dotychczas Komitet Żywieniowy Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zalecał unikanie zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowląt. Aktualne stanowisko ekspertów, mówi o tym, iż gluten może być wprowadzony do diety wszystkich niemowląt w każdym momencie między ukończonym 4 a 12 m. ż. Zarówno w okresie wprowadzania glutenu do diety, jak i w całym okresie niemowlęctwa należy unikać dużych dawek glutenu. Badania nie wykazały, aby karmienie piersią (również w czasie włączania glutenu do diety)  chroniło dziecko przed zachorowaniem na celiakię w przyszłości.

  Standardy leczenia żywieniowego w onkologii - Stanowisko Ekspertów

05 February 2016
W 2015 roku opublikowano "Standardy leczenia żywieniowego w onkologii". Rekomendacje zostały przygotowane przez Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej (PTChO), Polskie Towarzystwo Onkologiczne (PTO), Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej (PTOK) oraz Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Standardy dostępne są pod linkami:
ptd.org.pl

 
PARTNERZY: