Wytyczne
Stanowisko Zarządu Głównego PTD w sprawie Projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach
15 Kwiecień 2022
Szanowni Państwo,
Czytaj więcej...
Webinar: Nutritional Rehabilitation After Covid-19 Infection: Homeward-Bound After Hospital Discharge
19 Maj 2020
Nutritional Rehabilitation After Covid-19 Infection: Homeward-Bound After Hospital Discharge
May 25th 7-8pm CEST | 9-10pm GST | 10-11am PDT
Więcej informacji: https://efad.wavecast.io/covid-19-webinar/nutritional-rehabilitation-aft...
Czytaj więcej...
Wiadomości z EFAD: Covid-19 Information on Nutritional Support
19 Maj 2020
Kliknij tutaj: http://www.efad.org/en-us/covid-19/
Czytaj więcej...
The importance of Outcomes Management in Dietetics Policy paper – EFAD Professional Practice Committee – 2020
14 Maj 2020
The importance of Outcomes Management in Dietetics Policy paper – EFAD Professional Practice Committee – 2020
This Policy Paper had been produced by the EFAD Professional Practice Committee. The mission of the PPC is to support EFAD National Dietetic Associations to enhance the
professional practice of its member thereby safeguarding safety and welfare of dietetic service users and building societal trust in the dietetic profession.
Czytaj więcej...
Role of Dietitians in the fight against COVID-19 - EFAD Newsletter
14 Maj 2020
Dietitians are the clinical nutrition experts.
Czytaj więcej...
Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19
20 Marzec 2020
Warszawa, 20 marca 2020 r.
Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki
odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19
Czytaj więcej...
Zaproszenie na Konferencję - Postępowanie dietetyczne we wwm, 5-6.04.2019, Warszawa
30 Listopad 2018
Szanowni Państwo,
II Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Postępowanie dietetyczne we wrodzonych wadach metabolizmu (wwm) – nadmiary lub niedobory w diecie a zagrożenia dla zdrowia”, odbędzie się w dniach 5-6 kwietnia 2019r. w Warszawie. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania będzie nieprawidłowo zbilansowana dieta, jako przyczyna problemów zdrowotnych w przypadku krótkiego lub długiego jej oddziaływania na organizm. W grupie pacjentów z wwm ryzyko poważnych zaburzeń biochemicznych, metabolicznych i manifestacji klinicznej znacznie wzrasta, w porównaniu z populacją ludzi zdrowych, gdyż sama zalecana dieta wymagająca ograniczenia określonych składników odżywczych jest niekompletna bez zastosowania odpowiednich preparatów uzupełniających.
Czytaj więcej...
STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDOLOGII - STANOWISKO PTD 2016
05 Grudzień 2016
STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDOLOGII - STANOWISKO POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYKI 2016
Czytaj więcej...
Jakie przekąski rekomendować pacjentom – Stanowisko Zespołu Ekspertów
29 Sierpień 2016
Pojadanie między posiłkami to zwyczaj, który nie jest błędem żywieniowym. Wszystko zależy od tego, co wybieramy na przekąskę, jak często i w jakiej ilości. Warto jeszcze dodać: i jak szybko zjadamy przekąskę.
Czytaj więcej...
Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt – zmiana zaleceń
06 luty 2016
Dotychczas Komitet Żywieniowy Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zalecał unikanie zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowląt.
Aktualne stanowisko ekspertów, mówi o tym, iż gluten może być wprowadzony do diety wszystkich niemowląt w każdym momencie między ukończonym 4 a 12 m. ż. Zarówno w okresie wprowadzania glutenu do diety, jak i w całym okresie niemowlęctwa należy unikać dużych dawek glutenu. Badania nie wykazały, aby karmienie piersią (również w czasie włączania glutenu do diety) chroniło dziecko przed zachorowaniem na celiakię w przyszłości.