Standardy leczenia dietetycznego otyłości 2024

Polskie Towarzystwo Dietetyki zainicjowało w 2015 roku publikację standardów postępowania dietetycznego w różnych schorzeniach. Pierwszą opracowaną publikacją były „Standardy leczenia otyłości prostej u dorosłych”.
W ciągu ostatnich kilku dekad częstość występowania otyłości wzrosła we wszystkich regionach świata. Zmniejszona aktywność fizyczna, a także zwiększone spożycie produktów wysoko przetworzonych, wysokoenergetycznych, bogatych w tłuszcze zwierzęce i cukry proste są głównymi przyczynami nadmiernej masy ciała. Innymi czynnikami związanymi z otyłością są rosnące tempo życia i rosnące obciążenie stresem, które prowadzą do szeregu zaburzeń odżywiania.
W 2022 roku Biuro Regionalne WHO opublikowało najnowszy raport na temat otyłości w Europie. Stwierdzono, że wskaźniki nadwagi i otyłości osiągają poziom epidemii i nadal rosną. Żadne z 53 państw członkowskich nie jest obecnie na dobrej drodze do osiągnięcia wspólnego celu, jakim jest zatrzymanie trendu wzrostu otyłości do 2025 roku. Fakt, że 59% dorosłych i prawie 30% dzieci w Europie ma nadwagę, jest alarmujący.
Rosnąca liczba osób z otyłością stanowi znaczne obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i budżetów w krajach europejskich. Nadwaga i otyłość należą do głównych przyczyn zgonów i niepełnosprawności w Europie, a ostatnie szacunki wskazują, że odpowiadają za ponad 1,2 miliona zgonów rocznie, co stanowi ponad 13% całkowitej śmiertelności w Europie.
Każda osoba z otyłością powinna przejść diagnostykę w celu zidentyfikowania przyczyny problemu i wszelkich chorób towarzyszących otyłości oraz zaplanować kompleksową terapię. Leczenie otyłości wymaga zespołu specjalistów z różnych dziedzin, w tym dietetyków.
Eksperci Polskiego Towarzystwa Dietetyki niniejszym przedstawiają rekomendacje będące praktycznymi wskazówkami dotyczącymi dietetycznego leczenia otyłości prostej u osób dorosłych.
Standardy leczenia otyłości 2024