Dietetyka w neurologii i psychiatrii

Data: 31.05.2023

Temat: Dietetyka w neurologii i psychiatrii

Program:

08.00 – 08.50 Rejestracja uczestników
08.50 – 09.15

Rola diety w depresji

prof. dr hab. n. med. Irena Krupka-Matuszczyk

09.15 – 09.40

Psychobiotyki dla zdrowia psychicznego i somatycznego

prof. dr hab. n. med. Marek Krzystanek

09.40 – 10.00

Czy leki przeciwdepresyjne powodują tycie?

dr n. farm. Radosław Balwierz, SWSM w Katowicach

10.00 – 10.40

Starzenie się organizmu – rola koenzymu Q10

dr n. med. Magdalena Boczarska-Jedynak

10.40 – 11.15 Przerwa kawowa
11.15 – 11.30

Dicoflor IBSIUM nowość na stres jelitowy

dr n. biol. Agnieszka Kotusz/  Elżbieta Szafraniec

11:30 – 11:50

Tkanka tłuszczowa i układ nerwowy – potajemne rozmowy w kuluarach

dr n. biol. Łukasz Chajec

11.50 – 12.10

Dietoterapia choroby Parkinsona

dr n. o zdr. Karolina Kulik-Kupka, SWSM w Katowicach

12.10 – 12.30

Wpływ kawy na funkcje poznawcze i prewencję chorób neurodegeneracyjnych

mgr Marcin Osowski, SWSM w Katowicach

12.30 – 13.00 Przerwa kawowa
13.00 – 13.20

Żywieniowe czynniki ryzyka oraz dietoterapia SM

dr n. med. Aneta Kościołek, SWSM w Katowicach

13.20 – 13.40

Dysfagia neurogenna – ważne zadania zespołu interdyscyplinarnego w opiece nad pacjentem

mgr Tatiana Lewicka

13.40 – 14.00

Schizofrenia, depresja, SM – jak organizm człowieka wykorzystuje do walki z chorobą wyższe nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są oleje rybie o biologicznym składzie

dr n. med. i n. o zdr. Tomasz Radzik

14.00 – 15.00 Lunch
15.00 – 15.20

ARFID, mało znane zaburzenie odżywiania

mgr Dorota Szymańska, SWSM  w Katowicach

15:20 – 15:40

Rola dietetyka/psychodietetyka w zespole terapeutycznym OLNiZO

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

15.40 – 16.00

Immunomodulacja żywieniowa w wybranych chorobach neurodegeneracyjnych

Prof. dr hab. Monika Bronkowska, Uniwersytet Opolski

16.00 – 16.20

Obniżenie napięcia i lęku u pacjenta podczas leczenia dietetycznego

dr n. o zdr. Patrycja Kłósek-Bzowska, WS Humanitas

16.20 – 16.40

Znaczenie warzyw i owoców oraz ich przetworów w neuroprotekcji

dr n. o zdr.  Magdalena Milewska

16.40 – 17.00

Analiza żywienia pacjentów szpitala psychiatrycznego

dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki, PTD

     

    Opłata za udział stacjonarny:

    • Dietetyk członek PTD, z opłaconą bieżącą składką członkowską – 100,00 zł
    • Dietetyk niezrzeszony w PTD – 150,00 zł
    • Student I stopnia dietetyki SWSM – 0,00 zł
    • Studenci pozostałych uczelni – 50,00 zł

    Opłata za udział ONLINE:

    • Dietetyk członek PTD, z opłaconą bieżącą składką członkowską – 50,00 zł
    • Osoba niezrzeszona w PTD – 100 zł

    Rejestracja na konferencję dla członków PTD oraz osób niezrzeszonych posiadających konto gościa odbywa się po zalogowaniu w systemie członkowskim PTD w zakładce Wydarzenia. https://ptd.gbbsoft.pl/Account/LogOn?ReturnUrl=%2fHome%2fInfo

    Osoby nieposiadające konta gościa w systemie PTD muszą sie zarejestrować w systemie PTD https://ptd.gbbsoft.pl/Account/RegGuest  a następnie po zalogowaniu zarejestrować na konferencje w zakładce Wydarzenia.

    Raz zarejestrowane konto gościa w systemie PTD ważne jest bezterminowo i umożliwia rejestracje na kolejne wydarzenia organizowane przez PTD.

    Miejsce: Katowice, Śląska Wyższa Szkoła Medyczna ul. Mickiewicza 29

    PATRON MEDIALNY: