Dietetyka w neurologii i psychiatrii
Data: 31.05.2023
Temat: Dietetyka w neurologii i psychiatrii
Program:
08.00 – 08.50 | Rejestracja uczestników |
08.50 – 09.15 |
Rola diety w depresji prof. dr hab. n. med. Irena Krupka-Matuszczyk |
09.15 – 09.40 |
Psychobiotyki dla zdrowia psychicznego i somatycznego prof. dr hab. n. med. Marek Krzystanek |
09.40 – 10.00 |
Czy leki przeciwdepresyjne powodują tycie? dr n. farm. Radosław Balwierz, SWSM w Katowicach |
10.00 – 10.40 |
Starzenie się organizmu – rola koenzymu Q10 dr n. med. Magdalena Boczarska-Jedynak |
10.40 – 11.15 | Przerwa kawowa |
11.15 – 11.30 |
Dicoflor IBSIUM nowość na stres jelitowy dr n. biol. Agnieszka Kotusz/ Elżbieta Szafraniec |
11:30 – 11:50 |
Tkanka tłuszczowa i układ nerwowy – potajemne rozmowy w kuluarach dr n. biol. Łukasz Chajec |
11.50 – 12.10 |
Dietoterapia choroby Parkinsona dr n. o zdr. Karolina Kulik-Kupka, SWSM w Katowicach |
12.10 – 12.30 |
Wpływ kawy na funkcje poznawcze i prewencję chorób neurodegeneracyjnych mgr Marcin Osowski, SWSM w Katowicach |
12.30 – 13.00 | Przerwa kawowa |
13.00 – 13.20 |
Żywieniowe czynniki ryzyka oraz dietoterapia SM dr n. med. Aneta Kościołek, SWSM w Katowicach |
13.20 – 13.40 |
Dysfagia neurogenna – ważne zadania zespołu interdyscyplinarnego w opiece nad pacjentem mgr Tatiana Lewicka |
13.40 – 14.00 |
Schizofrenia, depresja, SM – jak organizm człowieka wykorzystuje do walki z chorobą wyższe nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są oleje rybie o biologicznym składzie dr n. med. i n. o zdr. Tomasz Radzik |
14.00 – 15.00 | Lunch |
15.00 – 15.20 |
ARFID, mało znane zaburzenie odżywiania mgr Dorota Szymańska, SWSM w Katowicach |
15:20 – 15:40 |
Rola dietetyka/psychodietetyka w zespole terapeutycznym OLNiZO mgr Marzena Rojek-Ledwoch |
15.40 – 16.00 |
Immunomodulacja żywieniowa w wybranych chorobach neurodegeneracyjnych Prof. dr hab. Monika Bronkowska, Uniwersytet Opolski |
16.00 – 16.20 |
Obniżenie napięcia i lęku u pacjenta podczas leczenia dietetycznego dr n. o zdr. Patrycja Kłósek-Bzowska, WS Humanitas |
16.20 – 16.40 |
Znaczenie warzyw i owoców oraz ich przetworów w neuroprotekcji dr n. o zdr. Magdalena Milewska |
16.40 – 17.00 |
Analiza żywienia pacjentów szpitala psychiatrycznego dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki, PTD |
Opłata za udział stacjonarny:
- Dietetyk członek PTD, z opłaconą bieżącą składką członkowską – 100,00 zł
- Dietetyk niezrzeszony w PTD – 150,00 zł
- Student I stopnia dietetyki SWSM – 0,00 zł
- Studenci pozostałych uczelni – 50,00 zł
Opłata za udział ONLINE:
- Dietetyk członek PTD, z opłaconą bieżącą składką członkowską – 50,00 zł
- Osoba niezrzeszona w PTD – 100 zł
Rejestracja na konferencję dla członków PTD oraz osób niezrzeszonych posiadających konto gościa odbywa się po zalogowaniu w systemie członkowskim PTD w zakładce Wydarzenia. https://ptd.gbbsoft.pl/Account/LogOn?ReturnUrl=%2fHome%2fInfo
Osoby nieposiadające konta gościa w systemie PTD muszą sie zarejestrować w systemie PTD https://ptd.gbbsoft.pl/Account/RegGuest a następnie po zalogowaniu zarejestrować na konferencje w zakładce Wydarzenia.
Raz zarejestrowane konto gościa w systemie PTD ważne jest bezterminowo i umożliwia rejestracje na kolejne wydarzenia organizowane przez PTD.
Miejsce: Katowice, Śląska Wyższa Szkoła Medyczna ul. Mickiewicza 29
PATRON MEDIALNY: