Wydania
SPISY TREŚCI KOLEJNYCH WYDAŃ CZASOPISMA „DIETETYKA”
Bieżący numer:
2011 Vol. 5, Nr 1 Żywienie w celiakii
- Ewelina Swora, Marian Grzymisławski, Maciej Mazur: WSPÓŁCZESNA TERAPIA DIETETYCZNA CHOROBY TRZEWNEJ
- Urszula Grochowska: OCENA STANU ODŻYWIENIA I SPOSOBU ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY Z GLUTENOZALEŻNĄ CHOROBĄ TRZEWNĄ
- Anna Stolarczyk: DIETA BEZGLUTENOWA W PRAKTYCE
- Magdalena Machlarz, Rafał Filip: ZESPÓŁ JELITA NADWRAŻLIWEGO A CELIAKIA
- Anna Marczewska: RYNEK ŻYWNOŚCI BEZGLUTENOWEJ W POLSCE – PRAKTYCZNE INFORMACJE
- Ewa Lange: MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA PRODUKTÓW OWSIANYCH W DIECIE BEZGLUTENOWEJ
- „NOWINKI”
- INFORMACJE PRAWNE
Numery archiwalne:
2010 Vol.4, Nr 3-4 Antyoksydanty, Praktyczne wskazówki żywieniowe
- Likopen – właściwości i znaczenie dla zdrowia: A. Wawrzyniak
- Luteina i zeaksantyna –występowanie, właściwości, rola prozdrowotna: J. Hamułka
- Substancje i napoje pobudzające: M. Kępka, M. Schlegel-Zawadzka
- Praktyczne zasady żywienia chorych na cukrzycę przy zastosowaniu pomp insulinowych: A. Rudnicka
- Prawidłowe żywienie podstawą zdrowia: H. Ciborowska, A. Rudnicka
- Zastosowanie tłuszczów roślinnych w żywieniu człowieka: H. Ciborowska
- Recenzje książek: M. Schlegel-Zawadzka
- Ważne informacje dla członków Polskiego Towarzystwa Dietetyki: Zarząd Główny PTD
- Ciekawostki: E. Pałkowska
- Informacje prawne
2010 Vol.4, Nr 1-2 Problemy żywieniowe osób uprawiających sport
- Mgr Anna Rudnicka – wyjątkowa Osobowość: H. Ciborowska
- Znaczenie węglowodanów w diecie osób aktywnych ruchowo: A. Ziemba
- Czy istnieje konieczność stosowania antyoksydantów w sporcie?: H. Dziewiecka, A. Zembroń-Łacny
- Piramida żywieniowa dla sportowców jako strategia upowszechniania zasad racjonalnego żywienia osób uprawiających sport: DS. Niedźwiecka-Kącik
- 60-lat kształcenia dietetyków w Krakowie: G. Olszewska-Osmańska
- Zapotrzebowanie na białko w żywieniu sportowców: B. Fraczek, M. Gacek
- Dieta ketogenna a wysiłek fizyczny: S. Poprzęcki, A. Zając, M. Czuba, J. Chycki
- Metaboliczne, wysiłkowe i endokrynne aspekty okresowego głodzenia organizmu: S. Poprzęcki, A. Zając, T. Zając, D. Kanisz, D. Baron
- Sportowiec odwodniony – zagrożenia, profilaktyka: Z. Szyguła
- Informacje prawne
- Biblioteka Dietetyka
- Biblioteka obcojęzyczna Dietetyka
2009 Vol.3, Nr 1 Składniki mineralne, Wybrane zagadnienia z żywienia dzieci
- Żywienie dzieci chorych na mukowiscydozę: E. Gabrowska, J. Pabisek, D. Stec, M. Przybyszowski, M. Spodaryk
- Dieta ketogenna w leczeniu padaczki opornej na leki u dzieci: A. Stolarczyk
- Wody podziemne źródłem składników mineralnych: K. Jaworska-Wilk, M. Schlegel-Zawadzka
- Możliwości kształcenia na kierunku Dietetyka: M. Schlegel-Zawadzka
- Biblioteka Dietetyka
- Harmonogram zebrań szkoleniowych organizowanych przez Zarząd Główny I Zarząd Oddziału w Krakowie Polskiego Towarzystwa Dietetyki w roku 2009/2010
2008 Vol.2, Nr 4 Żywienie dzieci zdrowych i chorych
- Żywienie niemowląt w świetle aktualnych zaleceń: H. Weker
- Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia, opracowane przez Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii
- Celiakia i inne choroby leczone dietą bezglutenową: Z. Grzenda-Adamek
- Wpływ czynników środowiskowych na metabolizm tkanki kostnej: A. Kolmaga
- Ocena sposobu żywienia dzieci młodzieży z chorobami narządu ruchu: A. Kolmaga
- Biblioteka Dietetyka
- Informacje prawne
2008 Vol.2, Nr 3 Problemy metaboliczne w niedożywieniu i otyłości
- Kliniczne i metaboliczne aspekty niedożywienia: A. Kanikowska, M. Grzymisławski
- Wpływ nadwagi i otyłości na układ pokarmowy: M. Grzymisławski, E. Sowa
- Choroby wątroby u otyłych: A. Rzesoś, M. Grzymisławski
- Hepatologiczne powikłania leczenia otyłości: E. Swora, R. Nowak-Kantorska, M. Grzymisławski
- Problemy biologiczne, psychiczne i społeczne pacjentów leczonych z powodu nadwagi i otyłości: E. Marcinkowska, L. Jakubowska
- IV Ogólnopolski Konkurs Dietetyki: H. Ciborowska
- Biblioteka Dietetyka
- Informacje prawne
2008 Vol.2, Nr 2 Leczenie chorych w przewlekłych chorobach nerek
- Rola żywienia w przewlekłej chorobie nerek: M. Kraśnicka, W. Sułowicz
- Metabolizm węglowodanów w przewlekłej niewydolności nerek: D. Włodarek
- Zaburzenia metabolizmu lipidów u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek: D. Gajewska
- Wykorzystanie wymienników pokarmowych w dietoterapii przewlekłej choroby nerek: L. Kozłowska
- Praktyczne zasady opracowywania diet w przewlekłej chorobie nerek – podaż białka na poziomie 0,8 g/kg m.c.:
J. Myszkowska-Ryciak, A. Harton - Biblioteka Dietetyka
- Informacje prawne
2008 Vol.2, Nr 1 Otyłość Wyzwanie dla Obywatela i Państwa
- Strategia zwalczania otyłości w Polsce w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością: M. Jarosz, I. Traczyk
- Zaburzenia w otyłości: L. Kłosiewicz-Latoszek
- Przyczyny epidemii otyłości: M. Białkowska
- Algorytm postępowania w leczeniu otyłości: L. Pachocka
- Rola Polskiego Towarzystwa Dietetyki w zwalczaniu nadwagi i otyłości: mgr A. Rudnicka, H. Ciborowska
- Rola dietetyka w leczeniu i zapobieganiu otyłości: H. Ciborowska, A. Rudnicka
- Program „Wiem, co wybieram” – prosty rozpoznawalny znak ułatwiający prozdrowotne wybory : I. Niegowska
2007 Vol.1, Nr 4 Leczenie chorych na cukrzycę – część I
- Nowe spojrzenie na leczenie doustne cukrzycy typu 2: I. Trznadel-Morawska
- Insulinoterapia w cukrzycy: Kryteria optymalnego doboru insuliny i modelu insulinoterapii: B. Katra
- Intensywna Insulinoterapia – wyzwanie także dla dietetyka: T. Klupa
- Cukrzyca typu 1 u dzieci i młodzieży: M. Ciechanowska
- Cukrzyca a ciąża: K. Cyganek
- Znaczenie edukacji zdrowotnej w terapii cukrzycy: M. Tracz
- Koszty pośrednie cukrzycy w Polsce P. Kawalec, P. Łach
- Biblioteka Dietetyka
- Informacje prawne
2007 Vol.1, Nr 3 Leczenie chorych na cukrzycę – część I
- Patofizjologia zaburzeń gospodarki węglowodanowej – jak powstaje cukrzyca: T. Klupa
- Aktualne kryteria wyrównania cukrzycy- konsekwencje niewyrównania, przewlekłe I ostre powikłania cukrzycy:
B. Katra - Znaczenie okołoposiłkowej glikemii, czy należy bać się hiperglikemii poposiłkowej?: K. Cyganek
- Zasady żywienia chorych na cukrzycę: A. Rudnicka, H. Ciborowska
2007 Vol.1, Nr 2 Białko w żywieniu człowieka zdrowego i chorego, Modyfikacja diety łatwo strawnej
- Wartość odżywcza białka: M. Krośniak, A. Wojtanowska-Krośniak
- Rola białka w niedożywieniu: S. KłękCharakterystyka spożywczych produktów białkowych: dr P. Paśko
- Modyfikacja diety łatwo strawnej: A. Rudnicka, H. Ciborowska
- Rola białka w leczeniu chorób nerek: P. Kubit
- Normowanie białka w leczeniu chorób miąższu watroby i trzustki: W. Warunek
- Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN – Wybory na kadencję 2007-2010
- Konferencja szkoleniowa. Temat: Organizmy genetycznie zmodyfikowane: H. Ciborowska
- Informacje prawne
- Informacje dla autorów / Information for authors
- Biblioteka Dietetyka
2007 Vol.1, Nr 1 · ISSN 1897 – 7022 Standardy kształcenia dietetyków w Polsce, Białko w żywieniu człowieka zdrowego i chorego
- Standardy kształcenia dietetyków w Polsce: B. Szczygieł
- Wpływ technologii na strawność białka: H. Ciborowska
- Rola białka w żywieniu człowieka: J. Jaśkiewicz
- Trawienie białek, wchłanianie aminokwasów: M. Tyszka-Czochara
- Aminokwasy jako związki warunkujące homeostazę: A. Goździalska
- Znaczenie białka w żywieniu w nadwadze i otyłości: M. Malczewska-Malec
- Białko w żywieniu chorych na cukrzycę: T Klupa
- VI Warszawskie Forum Żywieniowe: H. Ciborowska
- Ekonomiczne wykorzystanie produktów białkowych w żywieniu społeczeństwa: M. Kret, A. Rudnicka
- III Walne Zebranie Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia : H. Ciborowska
- Konferencja szkoleniowa zorganizowana przez Oddział Śląski Polskiego Towarzystwa Dietetyki: H. Ciborowska
- Oddziały Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- Biblioteka Dietetyka