Ważne informacje
Stanowisko Zarządu Głównego PTD w sprawie Projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach
15 Kwiecień 2022
Szanowni Państwo,
stanowisko Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki w sprawie Projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, złożone w dn. 14 kwietnia 2022 znajduje się pod linkiem: pobierz tutaj
Z wyrazami szacunku,
Zarząd Główny
Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Czytaj więcej...
Stanowisko PTD w sprawie projektu ustawy o niektorych zawodach medycznych
11 luty 2022
Szanowni Państwo,
stanowisko Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki złożone w dn. 11 lutego 2022 znajduje się pod linkiem: Stanowisko PTD
Z wyrazami szacunku,
Zarząd Główny
Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Czytaj więcej...
Konsultacje projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym zawodzie dietetyka
28 Styczeń 2022
Drodzy Państwo,
serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w anonimowej ankiecie na temat projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym zawodzie dietetyka: https://forms.gle/4fhdxWr8gYnXMQp6A
Ankieta jest anonimowa.
W dalszym ciągu zachęcamy także do dzielenia się swoimi opiniami na naszym forum (dostęp po zalogowaniu się na konto członkowskie).
Z góry dziękujemy za wszystkie głosy!
Czytaj więcej...
Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych – nowa inicjatywa, która pomoże Polakom poprawić jakość odżywiania i zmniejszyć ryzyko chorób dietozależnych
15 Czerwiec 2021
#prostewybory #nutriscorepl
Renomowane polskie instytucje naukowe i społeczne, znani producenci żywności oraz popularne sieci handlowe postanowiły wspólnie działać na rzecz popularyzacji rzetelnego i zrozumiałego dla konsumentów systemu znakowania żywności Nutri-Score w Polsce. W ten sposób będą wspierać konsumentów w świadomym podejmowaniu decyzji w oparciu o wiedzę o wartości żywieniowej poszczególnych produktów i ich miejscu w prawidłowej diecie.
Jesteśmy dumni że znaleźliśmy się w tym gronie jako Inicjator Kampanii.
Efektem podejmowania przez konsumentów niewłaściwych decyzji żywieniowych jest nieprawidłowo zbilansowana dieta, a w konsekwencji ryzyko chorób dietozależnych. Informacje, podane na opakowaniach żywności, nie zawsze...
Czytaj więcej...
PROJEKT POPRAWY PRAKTYKI OPARTY NA DANYCH NAUKOWYCH: ŻYWIENIE JAKO TERAPIA
27 Maj 2021
Szanowni Państwo,
Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie, mającym na celu poprawę praktyki i długoterminowej opieki dietetycznej na podstawie danych naukowych, który dotyczy wykorzystania różnych strategii poradnictwa w pracy z pacjentami otyłymi i/lub pacjentami cierpiącymi na choroby przewlekłe i jest, prowadzony przez Zakład Higieny i Dietetyki, Katedry Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Projekt realizowany jest w ramach projektu Erasmus plus nr: E10208245, we współpracy z Joanna Briggs Institute (JBI).
Program projektu obejmuje:
Rekrutację uczestników.
Wypełnienie przez uczestników ankiety nt. dotychczas stosowanych strategii poradnictwa w praktyce zawodowej.
Szkolenie dotyczące technik behawioralnych w pracy z...
Czytaj więcej...
Debata ekspertów na temat Nutri-Score
17 Maj 2021
Nutri-Score to system znakowania żywności na froncie opakowania, który od niedawna pojawia się na produktach dostępnych na półkach polskich sklepów. Jest on nowy w Polsce, więc jeszcze mało znany konsumentom – dlatego warto obejrzeć debatę ekspertów, na którą serdecznie zapraszamy!
Dowiedz sie więcej na: https://nutriscore.pl/
Czytaj więcej...
Webinar: Nutritional Rehabilitation After Covid-19 Infection: Homeward-Bound After Hospital Discharge
19 Maj 2020
Nutritional Rehabilitation After Covid-19 Infection: Homeward-Bound After Hospital Discharge
May 25th 7-8pm CEST | 9-10pm GST | 10-11am PDT
Więcej informacji: https://efad.wavecast.io/covid-19-webinar/nutritional-rehabilitation-aft...
Czytaj więcej...
Wiadomości z EFAD: Covid-19 Information on Nutritional Support
19 Maj 2020
Kliknij tutaj: http://www.efad.org/en-us/covid-19/
Czytaj więcej...
The importance of Outcomes Management in Dietetics Policy paper – EFAD Professional Practice Committee – 2020
14 Maj 2020
The importance of Outcomes Management in Dietetics Policy paper – EFAD Professional Practice Committee – 2020
This Policy Paper had been produced by the EFAD Professional Practice Committee. The mission of the PPC is to support EFAD National Dietetic Associations to enhance the
professional practice of its member thereby safeguarding safety and welfare of dietetic service users and building societal trust in the dietetic profession.
EFAD Professional Practice Committee members: Silvia Kurmann, Naomi Trostler, Josie Tiebe, Ana Catarina Moreira, Constantina Papoutsakis, Chair
Aby pobrać dokument kliknij tutaj
Czytaj więcej...
Role of Dietitians in the fight against COVID-19 - EFAD Newsletter
14 Maj 2020
Dietitians are the clinical nutrition experts. Highly qualified and legally regulated, they are the only professionals specifically trained to support the nutrition and hydration needs of acutely and chronically ill people with a wide range of conditionsand to monitor the nutritional status of populations at risk, including older adults and people with food insecurity. This briefing outlines the core role that dietitians are playing in the response to COVID-19, from the frontline in acute care to population level advice and supportinacute community care, primary care, food service and education.
Czytaj dalej pod linkiem http://efad.azurewebsites.net/media/1982/role-of-dietitians-in-the-fight-against-covid19-efad-briefing-paper.pdf
Czytaj więcej...
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- następna ›
- ostatnia »