POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Szkolenie - Żywienie osób starszych

Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy na szkolenie "Żywienie osób starszych", które odbędzie się 19 października 2018 w Warszawie.

Poradnictwo dietetyczne dla osób starszych wymaga szczególnego podejścia z uwagi na takie czynniki jak wielochorobowość, utrwalone preferencje żywieniowe i trudności w zmianie nawyków żywieniowych, czy trudne warunki ekonomiczne. Dlatego też podczas szkolenia przedstawimy Państwu różne modele opieki dietetycznej nad pacjentem w wieku podeszłym, uwzględniając takie problemy zdrowotne jak niedożywienie, dysfagię, schorzenia układu pokarmowego, zaburzenia lipidowe i nadciśnienie tętnicze, zawał serca i udar mózgu, a także choroby neurodegeneracyjne.

Mamy nadzieję, że szkolenie  przyczyni się do wzbogacenia Państwa wiedzy, a także będzie okazją do wieloaspektowej analizy problemów, które napotykają Państwo w codziennej praktyce dietetycznej.

 

Z wyrazami szacunku,

dr inż. Danuta Gajewska
Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki

PROGRAM SZKOLENIA "ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH"


9.00-9.45    REJESTRACJA


9.55-10.00    POWITANIE


10.00-11.45    CZĘŚĆ I
10.00-10.30    Pacjent w starszym wieku – wyzwanie dla lekarza i dietetyka - Dr n. med. Małgorzata Olędzka-Oręziak, Klinika Nefrologii i Chorób Wewnętrznych CMKP
10.30-10.45    Pacjent w opiece długoterminowej - Marek Kubicki, Dyr. Zarządzający Medicover Senior
10.45-11.00    Wpływ spersonalizowanego leczenia dietetycznego na stan odżywienia pacjentów w opiece długoterminowej (projekt „Talerz Seniora”) - Dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki SGGW  
11.00-11.30    Potrzeby żywieniowe osób w wieku podeszłym - Prof. dr hab. Anna Brzozowska, Katedra Żywienia Człowieka SGGW
11.30-11.45    Dyskusja


11.45-12.15    PRZERWA KAWOWA


12.15-14.00    CZĘŚĆ II
12.15-12.45    Zasady leczenia dietetycznego osób starszych z zespołem słabości - Dr hab. Ewa Lange, Katedra Dietetyki SGGW
12.45-13.15    Postępowanie dietetyczne w dysfagii - Dr n. zdr. Magdalena Milewska, Zakład Dietetyki Klinicznej WUM
13.15-13.45    Postępowanie dietetyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego - Dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki SGGW
13.45-14.00    Dyskusja


14.00-15.00    LUNCH


15.00-17.15    CZĘŚĆ III
15.00-15.30    Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - Dr inż. Beata Sińska, Zakład Żywienia Człowieka WUM
15.30-16.00    Zasady leczenia dietetycznego choroby Parkinsona i choroby Alzheimera - Dr hab. Dariusz Włodarek, Katedra Dietetyki SGGW   
16.00-16.30    Interakcje leków najczęściej przyjmowanych przez osoby starsze z żywnością - Dr n. farm. Paweł Paśko, Wydział Farmaceutyczny UJ UM
16.30-17.00    Zmiany hormonalne w organizmie związane z wiekiem - Dr n.med Agniszka Baranowska-Bik, Klinika Endokrynologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego
17.00-17.15    Dyskusja


17.15-17.30    ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA, WRĘCZENIE CERTYFIKATÓW


 

Miejsce Konferencji:

Centrum konferencyjno – szkoleniowe Golden Floor Tower
32 piętro

ul. Chłodna 51, Warszawa

 

Rejestracja zakończona

 

kafelek_gl_senior_0.jpg

Miejsce szkolenia:

Centrum konferencyjno – szkoleniowe Golden Floor Tower

32 piętro

ul. Chłodna 51, Warszawa

 

Kontakt

E-mail: biuro(at)ptd.org.pl
W tytule maila prosimy wpisać "Szkolenie - Żywienie osób starszych"

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: