POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Szkolenie - Żywienie osób starszych

Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy na szkolenie "Żywienie osób starszych", które odbędzie się 19 października 2018 w Warszawie.

Poradnictwo dietetyczne dla osób starszych wymaga szczególnego podejścia z uwagi na takie czynniki jak wielochorobowość, utrwalone preferencje żywieniowe i trudności w zmianie nawyków żywieniowych, czy trudne warunki ekonomiczne. Dlatego też podczas szkolenia przedstawimy Państwu różne modele opieki dietetycznej nad pacjentem w wieku podeszłym, uwzględniając takie problemy zdrowotne jak niedożywienie, dysfagię, schorzenia układu pokarmowego, zaburzenia lipidowe i nadciśnienie tętnicze, zawał serca i udar mózgu, a także choroby neurodegeneracyjne.

Mamy nadzieję, że szkolenie  przyczyni się do wzbogacenia Państwa wiedzy, a także będzie okazją do wieloaspektowej analizy problemów, które napotykają Państwo w codziennej praktyce dietetycznej.

 

Z wyrazami szacunku,

dr inż. Danuta Gajewska
Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki

PROGRAM SZKOLENIA "ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH"


9.00-9.45    REJESTRACJA


9.55-10.00    POWITANIE


10.00-11.45    CZĘŚĆ I
10.00-10.30    Pacjent w starszym wieku – wyzwanie dla lekarza i dietetyka - Dr n. med. Małgorzata Olędzka-Oręziak, Klinika Nefrologii i Chorób Wewnętrznych CMKP
10.30-10.45    Pacjent w opiece długoterminowej - Marek Kubicki, Dyr. Zarządzający Medicover Senior
10.45-11.00    Wpływ spersonalizowanego leczenia dietetycznego na stan odżywienia pacjentów w opiece długoterminowej (projekt „Talerz Seniora”) - Dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki SGGW  
11.00-11.30    Potrzeby żywieniowe osób w wieku podeszłym - Prof. dr hab. Anna Brzozowska, Katedra Żywienia Człowieka SGGW
11.30-11.45    Dyskusja


11.45-12.15    PRZERWA KAWOWA


12.15-14.00    CZĘŚĆ II
12.15-12.45    Zasady leczenia dietetycznego osób starszych z zespołem słabości - Dr hab. Ewa Lange, Katedra Dietetyki SGGW
12.45-13.15    Postępowanie dietetyczne w dysfagii - Dr n. zdr. Magdalena Milewska, Zakład Dietetyki Klinicznej WUM
13.15-13.45    Postępowanie dietetyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego - Dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki SGGW
13.45-14.00    Dyskusja


14.00-15.00    LUNCH


15.00-17.15    CZĘŚĆ III
15.00-15.30    Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - Dr inż. Beata Sińska, Zakład Żywienia Człowieka WUM
15.30-16.00    Zasady leczenia dietetycznego choroby Parkinsona i choroby Alzheimera - Dr hab. Dariusz Włodarek, Katedra Dietetyki SGGW   
16.00-16.30    Interakcje leków najczęściej przyjmowanych przez osoby starsze z żywnością - Dr n. farm. Paweł Paśko, Wydział Farmaceutyczny UJ UM
16.30-17.00    Zmiany hormonalne w organizmie związane z wiekiem - Prof. dr hab. Wojciech Bik, Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej CMKP
17.00-17.15    Dyskusja


17.15-17.30    ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA, WRĘCZENIE CERTYFIKATÓW


Program szkolenia- pobierz tutaj

 

1. Warunkiem udziału w szkoleniu jest zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu wyłącznie za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie internetowej www.ptd.org.pl (https://ptd.org.pl/szkolenie-zywienie-osob-starszych) do dnia 30.09.2018 – uczestnictwo odpłatne lub do dnia 30.07.2018 – uczestnictwo bezpłatne.

Każdy Uczestnik szkolenia otrzyma Certyfikat.

2. Zasady uczestnictwa bezpłatnego

Uwaga! Ilość miejsc ograniczona!

Chęć bezpłatnego uczestnictwa w szkoleniu należy zgłosić do dnia 30.07.2018 na stronie internetowej www.ptd.org.pl. (zakładka Rejestracja na stronie https://ptd.org.pl/szkolenie-zywienie-osob-starszych)

Uczestnik w zamian za bezpłatne uczestnictwo w szkoleniu przygotuje Artykuł popularnonaukowy nt. żywienia osób starszych według wytycznych zawartych w Regulaminie szkolenia.

Tytuł Artykułu Uczestnik zgłasza podczas rejestracji uczestnictwa. W ciągu 10 dni Organizator szkolenia wyda decyzję odnośnie akceptacji tytułu artykułu lub wskaże modyfikację tytułu.

Na prośbę Uczestnika Organizator może wskazać zakres tematyczny Artykułu.

Artykuł należy przygotować według wytycznych zawartych w załączniku 1. i przesłać go na właściwym formularzu zgłoszeniowym, przedstawionym w załączniku 2., do dnia 15.08.2018 na adres: talerz.seniora@ptd.org.pl.

3. Zasady uczestnictwa płatnego

W przypadku uczestnictwa płatnego, opłata za udział w szkoleniu wynosi:
- 160 zł - członkowie PTD (opłacone składki)
- 180 zł - pozostałe osoby

Opłaty za udział w szkoleniu należy dokonać do dnia 5.10.2018.

W przypadku uczestnictwa za opłatą, opłatę za szkolenie należy przesłać na konto Organizatora w terminie 5 dni od momentu otrzymania od Organizatora potwierdzenia zgłoszenia udziału w szkoleniu. Nie będzie możliwości wnoszenia opłaty u Organizatora w dniu szkolenia.

Dane do wpłaty: Nr konta bankowego: 47 1020 2906 0000 1602 0129 1962 (Bank PKO BP)

Tytuł wpłaty: Nazwisko i imię uczestnika - Szkolenie ŻOS (np. Kowalski Jan - Szkolenie ŻOS)
Odbiorca: Polskie Towarzystwo Dietetyki, ul. Nowoursynowska 159C M.1115, 02-776 Warszawa
Opłatę za Konferencję należy przesłać na konto Organizatora w terminie 5 dni od momentu otrzymania od Organizatora potwierdzenia zgłoszenia udziału w szkoleniu. Nie będzie możliwości wnoszenia opłaty u Organizatora w dniu szkolenia.
Na indywidualną prośbę uczestnika Organizator wystawi fakturę VAT za udział w szkoleniu, dane do faktury należy podać podczas rejestracji. Faktury będą przesłane wyłącznie drogą mailową po zaksięgowaniu wpłaty.

--------------------

Regulamin szkolenia - Pobierz tutaj

Załączniki do regulaminu (plik do edycji) - Pobierz tutaj

Zarejestrowanie się w charakterze uczestnika szkolenia jest równoznaczne z zaakceptowaniem regulaminu.

Rejestracja dostępna pod linkiem: https://goo.gl/forms/Fd3P6xrn2j6KNyJ82

 

kafelek_gl_senior_0.jpg

Miejsce szkolenia:

Centrum konferencyjno – szkoleniowe Golden Floor Tower

32 piętro

ul. Chłodna 51, Warszawa

 

Kontakt

E-mail: biuro(at)ptd.org.pl
W tytule maila prosimy wpisać "Szkolenie - Żywienie osób starszych"

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: