POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Związek pomiędzy spożyciem błonnika pokarmowego i częstością występowania cukrzycy typu 2 w ośmiu krajach europejskich: EPIC - InterAct Study i metaanaliza badań prospektywnych

W badaniu European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-InterAct Study oceniano związek między spożyciem błonnika pokarmowego i ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Pomimo znajomości tej relacji, do tej pory ukazało się niewiele europejskich badań związanych z tą tematyką. Podczas obserwacji, która trwała 10 lat i 8 miesięcy, przebadano 26088 uczestników, wśród których zidentyfikowano 11559 osób z cukrzycą typu 2. Badanie było prowadzone w ośmiu europejskich krajach: Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Hiszpanii, Szwecji i w Wielkiej Brytanii.

Średnie spożycie błonnika pokarmowego wynosiło 22,9g/dobę (SD± 6,2g/dobę - w zakresie od 19,9g/dobę w Szwecji do 25,2g/dobę w Danii). Produkty zbożowe były głównym źródłem włókna pokarmowego (38%) we wszystkich krajach, z wyjątkiem Francji, gdzie jego główne źródło stanowiły warzywa. Głównymi źródłami błonnika pokarmowego pochodzącego z produktów zbożowych były: chleb (81%), makaron i ryż (8%) oraz płatki śniadaniowe (7%). Pozostałe źródła błonnika w kolejności stanowiły: owoce i orzechy (20%), warzywa (18%), ziemniaki i bulwy (9%) oraz rośliny strączkowe (5%). W badaniu EPIC-InterAct, po uwzględnieniu czynników żywieniowych i stylu życia, wyższe spożycie błonnika było związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Podobny, odwrotnie proporcjonalny, związek dotyczył spożycia włókna pokarmowego pochodzącego z produktów zbożowych i warzyw, ale nie zaobserwowano takiej relacji w przypadku błonnika pochodzącego z owoców.

Wyniki badania wskazują, że spożycie błonnika pokarmowego, szczególnie z produktów zbożowych jest odwrotnie proporcjonalne do ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Źródło: The InterAct (2015): Consortium Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies.Diabetologia. 2015 May 29.

Oprac.: E.Pałkowska, J. Wranicz

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: