Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19
Warszawa, 20 marca 2020 r.
Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki
odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19
W ostatnim czasie pojawiło się wiele niesprawdzonych informacji o skuteczności określonych rodzajów diet lub suplementów diety w zapobieganiu zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2. Jak dotąd nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających skuteczność stosowania określonych suplementów diety, składników mineralnych i/lub witamin, które chronią przed koronawirusem. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie wydał zgody na jakiekolwiek oświadczenia dotyczące żywności czy jej składników, które miałyby chronić przez infekcją.
Prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta dostarcza odpowiedniej ilości różnych składników odżywczych, które wspierają normalne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pacjenci ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi powinni realizować indywidualne zalecenia lekarza i dietetyka.
Informacje w sprawie koronawirusa można uzyskać pod infolinią NFZ czynną całą dobę:
800 190 590
Zachęcamy do korzystania wyłącznie z wiarygodnych źródeł informacji znajdujących się pod linkiem:
https://www.gov.pl/web/koronawirus
Wszystkie publikowane na tej stronie materiały to oficjalne komunikaty, informacje, porady potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny.
Stanowisko do pobrania - kliknij tutaj