POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Spożycie owsianki związane jest z wyższą jakością diety, wyższym spożyciem składników odżywczych i zmniejszonym ryzykiem otyłości brzusznej u dzieci w wieku 2-18 lat – badanie NHANES 2001-2010

Celem badania było określenie związku między spożyciem owsianki a wielkością spożycia składników pokarmowych, jakością diety oraz proporcją między zawartością tkanki tłuszczowej i całkowitej masy ciała u dzieci w wieku 2-18 lat. Grupę badaną stanowiło 14 690 dzieci w wieku 2-18 lat będących uczestnikami badania National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2010. Ilościowej oceny diety dokonano na podstawie 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, oceny jakościowej - za pomocą indeksu Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010). Wyniki badań jasno wskazują, że dzieci, u których owsianka stanowiła stały element jadłospisu charakteryzowały się istotnie wyższym spożyciem błonnika pokarmowego, witamin A, B1, B2, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi i potasu oraz znacznie niższym spożyciem tłuszczów ogółem, jednonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i sodu w porównaniu do osób niespożywających owsianki. Ponadto, diety dzieci i młodzieży regularnie spożywających owsiankę uzyskały istotnie wyższe wyniki w ocenie jakościowej diet, co wiązało się ze znacząco wyższym spożyciem produktów pełnoziarnistych i jednocześnie niższym spożyciem produktów z ziarna rafinowanego. Co więcej, amatorzy owsianki odznaczali się istotnie niższym ryzykiem rozwoju otyłości w przyszłości. W związku z tym, że regularne spożycie owsianki przez dzieci i młodzież wiąże się z wyższym spożyciem składników odżywczych, wyższą jakością diety i niższym ryzykiem otyłości należy dążyć do tego by płatki owsiane powszechnie stanowiły stały element prozdrowotnej diety.

Źródło: O'Neil CE, Nicklas TA, Fulgoni VL, DiRienzo MA. Cooked oatmeal consumption is associated with better diet quality, better nutrient intakes, and reduced risk for central adiposity and obesity in children 2-18 years: NHANES 2001-2010. Food Nutr Res. 2015 May 27;59:26673. doi: 10.3402/fnr.v59.26673. eCollection 2015

Opracowanie: E. Pałkowska, J. Wranicz

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: