POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Rodzaj kwasów tłuszczowych spożywanych przez kobiety w okresie ciąży i laktacji a ryzyko rozwinięcia zespołu metabolicznego u potomstwa.

Dieta kobiety w okresie ciąży i laktacji ma wpływ na rozwój płodu, niemowlęcia i przyszłego dorosłego człowieka prawdopodobnie poprzez programowanie płodowe oraz epigenetyczną regulację ekspresji genów. Programowanie płodowe charakteryzuje się zdolnościami adaptacyjnymi organizmu, będącymi odpowiedzą na specyficzne niekorzystne warunki środowiska we wczesnych etapach rozwoju, które mogą zmienić ekspresję genową oraz trwale wpłynąć na budowę i funkcjonowanie niektórych organów oraz tkanek, zwiększając tym samym podatność na występowanie zaburzeń metabolicznych. Organizm kobiety w pierwszym i drugim trymestrze ciąży gromadzi zapasy tłuszczu, natomiast w końcowym etapie ciąży wzrasta lipolityczna aktywność tkanki tłuszczowej. Zarówno nadwyżka jak i niedobór pewnych kwasów tłuszczowych może negatywnie oddziaływać na płód i noworodka. Ekspozycja płodu na kwasy tłuszczowe typu trans może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie dziecka poprzez zwiększone ryzyko rozwinięcia zespołu metabolicznego w późniejszym okresie życia. Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans przez kobiety w okresie ciąży może wywoływać zmiany w funkcjonowaniu wątroby i tkanki tłuszczowej związane z insulinoopornością i cukrzycą. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności te o długim łańcuchu (kwas arachidonowy, eikozapentaenowy i dokozaheksagenowy) odgrywają szczególnie ważną fizjologiczną rolę w kluczowych fazach rozwoju dziecka. Dlatego też zarówno stan odżywienia kobiety w okresie ciąży/laktacji, jak i odpowiednia podaż długołańcuchowych kwasów tłuszczowych będzie miało istotne znaczenie w prawidłowym rozwoju pre- i postnatalnym dziecka poprzez modyfikację programowania płodowego oraz czynników ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego mogących rozwinąć się w późniejszych okresach życia.

Źródło: Mennitti L.V., Oliveira J.L., Morais C.A., Estadella D., Oyama L.M., do Nascimento C.M., Pisani L.P. (2015): Type of fatty acids in maternal diets during pregnancy and/or lactation and metabolic consequences of the offspring. The Journal of Nutritional Biochemistry; 26(2):99-111. doi: 10.1016/j.jnutbio.2014.10.001. Epub 2014 Oct 12.

Opracowanie: Klaudia Bielak

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: