POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych – nowa inicjatywa, która pomoże Polakom poprawić jakość odżywiania i zmniejszyć ryzyko chorób dietozależnych

#prostewybory #nutriscorepl

Renomowane polskie instytucje naukowe i społeczne, znani producenci żywności oraz popularne sieci handlowe postanowiły wspólnie działać na rzecz popularyzacji rzetelnego i zrozumiałego dla konsumentów systemu znakowania żywności Nutri-Score w Polsce. W ten sposób będą wspierać konsumentów w świadomym podejmowaniu decyzji w oparciu o wiedzę o wartości żywieniowej poszczególnych produktów i ich miejscu w prawidłowej diecie.

Jesteśmy dumni że znaleźliśmy się w tym gronie jako Inicjator Kampanii.

Efektem podejmowania przez konsumentów niewłaściwych decyzji żywieniowych jest nieprawidłowo zbilansowana dieta,  a w konsekwencji ryzyko chorób dietozależnych. Informacje, podane na opakowaniach żywności, nie zawsze pomagają w odpowiednim wyborze. Ich zrozumienie wymaga bowiem wiedzy żywieniowej, której większości z nas brakuje. Europejscy naukowcy stworzyli rozwiązanie, które jest skuteczną odpowiedzią na ten problem. To Nutri-Score, uproszczony system oceny i komunikowania wartości odżywczej produktów spożywczych.

Na opakowaniu każdego produktu spożywczego znajdują się informacje o jego składzie oraz wartości odżywczej. Konsument otrzymuje informacje dotyczące wartości kalorycznej oraz zawartości poszczególnych składników pokarmowych w porcji produktu. Mogłoby się wydawać, że są to informacje wystarczające do prawidłowego komponowania diety. Jednak poszczególne produkty są źródłem różnych składników pokarmowych, dlatego ważne są także wskazówki dotyczące wpływu  spożycia (ilości i częstotliwości) danego produktu na zdrowie konsumentów. Niezbędne są zatem dodatkowe, łatwe w interpretacji informacje, które ułatwią podejmowanie prawidłowych decyzji żywieniowych – mówi dr Danuta Gajewska, Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

W opinii wielu polskich instytucji i ekspertów, najskuteczniejszym spośród kilku opracowanych dotychczas propozycji dodatkowego znakowania żywności jest właśnie Nutri-Score. Na to narzędzie składają się dwa elementy. Pierwszy z nich to system oceny wartości żywieniowej, bazujący na punktacji opracowanej przez prof. Mike’a Raynera z Uniwersytetu w Oksfordzie. Szczegółowe rozwiązania zostały następnie wypracowane przez zespół francuskich badaczy pod kierownictwem prof. Serge’a Hercberga z Uniwersytetu Paris-Nord. Drugi element to graficzne przedstawienie oceny w systemie Nutri-Score czyli symbol w postaci prostego kodu składającego się z pięciu liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego).

Więcej informacji na stronie www.nutriscore.pl

nutriscore_fb_800_x_1000.jpg

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: