POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Dieta FODMAP a mikroflora jelitowa

Dieta o niskiej zawartości FODMAP (fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli) łagodzi objawy zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), choć może jednocześnie niekorzystnie wpływać na mikrośrodowisko okrężnicy. Zastosowanie tej diety u australijskich pacjentów z IBS przez 21 dni spowodowało obniżenie pH kału i zwiększenie różnorodności mikrobiologicznej przy jednoczesnym spadku liczebności niekorzystnych bakterii. Choć wyniki badań wskazują na korzystne działanie diety o niskiej zawartości FODMAP na mikroflorę jelitową, to konieczne są badania długoterminowe w celu ich weryfikacji.

Źródło: Halmos E.P., Christophersen C.T., Bird A.R., Shepherd S.J., Gibson P.R., Muir J.G. (2015) Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut, 64:93-100

Opracowanie: J. Pieczyńska

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: