POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Celiakia a jakość snu

Przeprowadzone badania wykazują, iż osobom chorym na celiakię często towarzyszą zaburzenia natury emocjonalnej: apatia, stany depresyjne lub wręcz odwrotnie: nadmierny niepokój, nadpobudliwość, irytacja. Problemy te maja swoje odzwierciedlenie w jakości snu osób chorych.

Wykorzystując m.in.: kwestionariusz oceny snu z Pittsburga  (Pittsburgh Sleep Quality Index , PSQI) oraz kwestionariusz Stanu i Cechy Lęku (State Trait Anxiety Inventory, STAI) służący do  oceny  obecności i nasilenia objawów zaburzeń, wykazano, że nie ma istotnych różnić w jakości snu osób ze zdiagnozowaną celiakią i będących na diecie bezglutenowej, a tych chorych, którzy  nie stosują diety.

Zaburzenia snu są powszechną przypadłością osób z glutenozależną chorobą trzewną. Nasilenie ich występowania jest wprost proporcjonalne do przypadków depresji wśród  chorych, a odwrotnie zależne od ocenianej kwestionariuszami jakości życia.

Źródło:  Zingone F., Siniscalchi M., Capone P., Tortora R., Andreozzi P., Capone E., Ciacci C. (2010): The quality of sleep in patients with coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther. nr 8, s. 1031 – 1036.

 

Dietetyk mgr inż. Ewelina Pałkowska

 

 

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: