POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Mądre żywienie

  22 marca - Światowy Dzień Wody

22 March 2016
Podczas Światowego Dnia Wody nie zapominajmy o nawodnieniu organizmu! Woda jest elementem składowym każdej komórki i tkanki w naszym organizmie. Warunkuje prawidłowy proces trawienia, wchłaniania i transportu składników odżywczych. Dzięki niej wydalane są z organizmu produkty przemiany materii. Pełni również ważną funkcję w regulacji temperatury ciała. U dorosłego człowieka woda stanowi około 60% ciała. Na jej całkowitą zawartość składa się woda wewnątrzkomórkowa (stanowi około 2/3 wody ustrojowej) oraz pozakomórkowa. Na zawartość wody w ciele wpływają przede wszystkim takie czynniki jak: płeć, wiek oraz zawartość tkanki tłuszczowej. Dowiedz się więcej na www.wybieramwode.pl      

  Poradnictwo dietetyczne dla kobiet w ciąży i karmiących jest niezbędne!

29 May 2015
Źródło informacji: http://www.1000dni.pl/ Nowy raport badawczy Fundacji NUTRICIA Najnowsze badanie pozwala spojrzeć na karmienie piersią z odmiennego niż zwykle punktu widzenia. Eksperci: dr inż. Danuta Gajewska i prof. Barbara Królak-Olejnik we współpracy z Fundacją NUTRICIA, sprawdzili, jak wygląda dieta kobiet karmiących piersią i jak komponowany przez nie jadłospis wpływa na ich zdrowie. Wyniki badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” są niepokojące. Okazuje się, że kobietom brakuje odpowiedniego wsparcia w zakresie poradnictwa żywieniowego, w ich diecie istnieje wiele nieprawidłowości, a z testów laboratoryjnych na podstawie badania krwi wynika, że aż 70% badanych matek miało zbyt...

  Mądre żywienie, zdrowe pokolenie!

30 September 2013
jestę redaktorę
Serdecznie zapraszamy na nowy portal  dla młodzieży! A na nim między innymi: Cała prawda o produktach light! Nastolatek w siłowni! Owocowo-warzywny dylemat! Czy „zdrowe” jedzenie może szkodzić? Dowiedz się więcej: http://www.zdrowepokolenie.com.pl/            

  Tempo spożywania posiłków a choroby sercowo-naczyniowe

25 February 2013
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych. Japońscy naukowcy dowiedli ponadto, że tempo spożywania posiłków ma wpływ na powstawanie zaburzeń zdrowotnych charakterystycznych dla zespołu metabolicznego niezależnie od stężenia glukozy we krwi u badanych pacjentów. Badania zostały przeprowadzone z udziałem 7272 mieszkańców Japonii w wieku ≥ 40 lat. W projekcie wzięli udział ochotnicy z prawidłową i nieprawidłową glikemią na czczo oraz ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Zadaniem uczestników badania było wypełnienie kwestionariusza częstotliwości spożycia wybranych produktów spożywczych oraz ocena tempa spożywania posiłków według kryteriów: wolne, średnie, relatywnie szybkie,...

  Dieta prawdziwej amazonki

13 February 2013
17 stycznia 2013 roku na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie odbyła się prelekcja w ramach programu żywieniowego pt. „Dieta Prawdziwej Amazonki”. Program ten przygotowali studenci Dietetyki WNoŻCiK we współpracy z dr Danutą Gajewską – Prezesem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz lek. med. Aleksandrą Kapała z Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Program żywieniowy został objęty patronatem Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Dziekana Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,  a także Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Poniżej zamieszczamy materiały ze spotkania.   Dieta prawdziwej Amazonki cz. 1 Dieta prawdziwej Amazonki cz. 2 Dieta prawdziwej Amazonki cz. 3

  Ekstremalne jadłospisy, czyli jak (sami) żywią się pacjenci onkologiczni

15 November 2012
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem Katarzyny Rożko na portalu www.rynekzdrowia.pl.Dostępny pod linkiem: Ekstremalne jadłospisy, czyli jak (sami) żywią się pacjenci onkologiczni Jak samodzielnie żywi się pacjent onkologiczny? Jadłospis pacjentki chorej na raka jajnika to samodzielnie utworzony miks różnych diet antynowotworowych. Spożywa 3 razy dziennie pastę z twarogu i oleju lnianego, otręby z kefirem, garść jagód Goji, 2 łyżki miodu pokrzywowego, olej sezamowy ok. 2 łyżek, 2 kostki gorzkiej czekolady, często orzechy, suszone owoce, sok świeżo wyciskany z różnych owoców lub warzyw. Zażywa suplement z płetwy rekina grenlandzkiego i koenzym Q10… Dlaczego pacjenci nie mogą otrzymać rzetelnej porady dietetycznej? NFZ...

  Żurawina – owoc wyjątkowy!

27 August 2012
Żurawina jest rośliną z rodzaju wrzosowatych. Do swojego wzrostu wymaga kwaśnych gleb zasobnych w torf i odpowiedniej podaży słodkiej wody. Na rynku dominują dwa gatunki żurawiny: żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) oraz europejska (V. oxycoccos). Około 95% uprawianej żurawiny jest wykorzystywane do produkcji soków, sosów, suszonych owoców i innych przetworów. Pozostałe 5% sprzedawane jest w postaci świeżych owoców. Właściwości prozdrowotne Od lat znane są prozdrowotne właściwości żurawiny. Zielarze używali jej do leczenia chorób układu moczowego, a marynarze zabierali w podróż dla ochrony przed szkorbutem. Żurawina jest bowiem źródłem wielu cenny związków aktywnych, między innymi antocyjanów (które odpowiedzialne są za jej kolor), tanin (...

  Właściwości prozdrowotne malin

31 July 2012
Trudno nie docenić wyśmienitego smaku i cennych właściwości prozdrowotnych malin. Już nasze babcie doskonale wiedziały jak istotne jest lecznicze zastosowanie zarówno samych owoców, jak i ich liści. Krzewy dziko rosnących malin możemy spotkać w lasach Europy i częściowo w Azji. Choć jesteśmy przyzwyczajeni do ich „malinowego koloru” spotkać także możemy owoce czarne i białe. Zbiór owoców zależy od odmiany i prowadzi się go od początku lipca do jesieni.   Owoce malin stanowią cenne źródło kwasów organicznych (m.in. jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego), witamin (B1, B2, B6, PP i C) oraz soli mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, żelaza). Swojemu składowi zawdzięczają działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Z kolei...

  Czerwone porzeczki – owoce niedocenione

19 July 2012
Choć znane i uprawiane od czasów średniowiecza, czerwone porzeczki nie cieszą się popularnością szczególnie wśród osób preferujących owoce słodkie. Zbierane w okresie wakacyjnym i zjedzone prosto z krzaka porzeczki charakteryzują się cierpkim smakiem. Z tych owoców możemy przygotowywać zdrowe i smaczne dżemy, soki, kompoty i galaretki. Ostatnie badania dowodzą, iż nawet roczne przechowywanie soków z czarnej porzeczki nie zmniejsza w nich zawartości związków biologicznie aktywnych, korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie.  Świeże owoce czerwonej porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także żelaza, potasu i magnezu. Spożywane regularnie, również pod postacią syropów, są pomocne w łagodzeniu problemów gastrycznych, takich jak nadkwaśność...
ptd.org.pl

 
PARTNERZY: