POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Doniesienia naukowe

  Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych

19 April 2017
"Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych" pod redakcją Danuty Gajewskiej i Joanny Myszkowskiej-Ryciak Publikacje Polskiego Towarzystwa Dietetyki - POBIERZ TUTAJ Warszawa 2016

  Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt – zmiana zaleceń

06 February 2016
Dotychczas Komitet Żywieniowy Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zalecał unikanie zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowląt. Aktualne stanowisko ekspertów, mówi o tym, iż gluten może być wprowadzony do diety wszystkich niemowląt w każdym momencie między ukończonym 4 a 12 m. ż. Zarówno w okresie wprowadzania glutenu do diety, jak i w całym okresie niemowlęctwa należy unikać dużych dawek glutenu. Badania nie wykazały, aby karmienie piersią (również w czasie włączania glutenu do diety)  chroniło dziecko przed zachorowaniem na celiakię w przyszłości. Więcej informacji: Szajewska H, Shamir R, Mearin ML, Koninckx CR, Catassi C, Domellöf M, Fewtrell MS, Husby S, Papadopoulou A,...

  Dlaczego warto karmić piersią?

02 February 2016
Zachęcamy do zapoznania się z serią artykułów opublikowanych w "The Lancet": http://www.thelancet.com/series/breastfeeding

  Żywienie pozajelitowe o działaniu immunomodulującym w przebiegu ostrego zapalenia trzustki - metaanaliza badań

02 February 2016
Ostre zapalenie trzustki (OZT) jest ogólnoustrojową odpowiedzią organizmu na uszkodzenie trzustki i tkanek okołotrzustkowych, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem enzymów trzustkowych oraz nasileniem procesów katabolicznych. W przebiegu OZTczęsto obserwuje się niedobory żywieniowe, w związku z tym wspomaganie żywieniowe jest kluczowym czynnikiem terapeutycznym umożliwiającym powrót do zdrowia. Biorąc pod uwagę immunosupresyjny i zapalny obraz choroby, wydaje się że składniki pożywienia o aktywności immunomodulującej jak glutamina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 powinny być dodawane do mieszanek żywieniowych. Autorzy pracy przeprowadzili metaanalizę badań dotyczących wpływu pozajelitowego żywienia z udziałem składników o charakterze immunomodulującym na występowanie i...

  Wpływ konsumpcji żywności synbiotycznej na profil metaboliczny u pacjentów chorych na cukrzycę.

02 February 2016
W związku z brakiem prowadzonych badań i rzetelnych wyników w tej tematyce, celem niniejszej pracy była analiza wpływu żywności synbiotycznej na profil metaboliczny, stan zapalny i stres oksydacyjny u pacjentów chorych na cukrzycę. Randomizowane, kontrolowane badanie kliniczne typu cross-over z podwójnie ślepą próbą przeprowadzono z udziałem 62 pacjentów chorych na cukrzycę w wieku od 35 do 70 lat. Po dwutygodniowym okresie wstępnym, pacjentów losowo podzielono na dwie grupy - grupy badanej z żywnością synbiotyczną (n = 62) oraz grupy z żywnością kontrolną (n = 62), na okres 6 tygodni. Na żywność synbiotyczną składały się: probiotyczne żywe szczepy Lactobacillus sporogenes oraz inulina jako prebiotyk z izomaltem, sorbitolem i stewią, użytych jako słodzika. Żywność kontrolną (ta sama...

  Wydalanie sodu i potasu a gęstość mineralna kości u kobiet z choroba trzewną

02 February 2016
W przebiegu choroby trzewnej często obserwuje się osłabione wchłaniania wapnia, co prowadzi do obniżonej gęstość kości, a w konsekwencji do zwiększonego ryzyka osteoporozy. Z utratą wapnia z organizmu i ubytkiem kości ściśle powiązane jest nadmierne wydalanie sodu. Autorzy prezentowanego badania podjęli próbę oceny gęstości mineralnej kości i wydalania sodu oraz wapnia w grupie 33 kobiet cierpiących na chorobę trzewną. Wykazano, że w grupie kobiet z nadmiernym wydalaniem sodu ( >100mmol Na/dzień) obserwowano znamiennie podwyższone wydalanie wapnia z moczem (4.9 mmol/dzień) w odniesieniu do kobiet, u których wydalanie sou było prawidłowe (3.4 mmol Ca/dzień). Zaobserwowano ujemną korelację pomiędzy gęstością kości szyjki udowej a wydalaniem Na, oraz dodatnią – pomiędzy wydalaniem Na a...

  Mikroflora bakteryjna w przewodzie pokarmowym a występowanie cukrzycy

02 February 2016
Od jakiegoś czasu badany jest związek pomiędzy mikroflorą bakteryjną przewodu pokarmowego a rozwojem chorób metabolicznych. W badaniach potwierdzono już jej wpływ na rozwój cukrzycy typu 1 oraz typu 2. Skład flory jelitowej zależy m.in. od stosowanej diety oraz aktywności fizycznej. Zmienia się ona znacznie po przeprowadzonych operacjach bariatrycznych. Poród poprzez cesarskie cięcie wpływa na skład mikroflory bakteryjnej jelit i może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 u dziecka w przyszłości. W przeprowadzonym badaniu z udziałem otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2 zaobserwowano brak bakterii ochronnych jelit, które przyczyniają się do poprawy regulacji poziomu glukozy. Zaobserwowano również odwrotny proces - wzmożony rozwój patogennej mikroflory u pacjentów otyłych powoduje...

  Fruktoza a ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby

02 February 2016
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) jest najczęstszym przewlekłym schorzeniem tego narządu i dotyka ok. 10-30% osób w krajach rozwijających się. Narastająca częstotliwość występowania tej jednostki chorobowej jest ściśle powiązana ze stale zwiększającą się zachorowalnością na cukrzycę typu 2 i otyłość. Czynniki żywieniowe odgrywają kluczową rolę w rozwoju NAFLD, a w ostatnich latach szczególnie często podnoszono zależność pomiędzy wysokim spożyciem fruktozy a narastającą zachorowalnością na tę chorobę. Metaanaliza przeprowadzona przez Chiu i wsp. dotyczyła 13 badań oceniających wpływ zwiększonej podaży fruktozy na stężenie lipidów wewnątrz hepatocytów oraz aktywność enzymów wątrobowych. W siedmiu badaniach zastosowano model diety izoenergetycznej...

  Wpływ diet: wysokobiałkowej-niskowęglowodanowej oraz standardowej niskokalorycznej na poziom adipocytokin i insulinooporności u otyłych pacjentów podczas 9 miesięcznej interwencji

02 February 2016
Ostatnie próby dietetycznych interwencji oraz badań obserwacyjnych skupiały się na wpływie diety na stan zdrowia, który oceniany był na podstawie poprawy poziomu biomarkerów zastępczych. Celem niniejszej pracy było zbadanie zmian w masie ciała, poziomie adipocytokin i insulinooporności po zastosowaniu niskokalorycznej diety wysokobiałkowej-niskowęglowodanowej w porównaniu ze standardową dietą niskokaloryczną podczas 9 miesięcznej interwencji. W badaniu wzięło udział 331 pacjentów z otyłością, których podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza z grup (n=168) stosowała dietę HP (high-protein hypocaloric diet – niskokaloryczna dieta wysokobiałkowa), która zawierała: 1050kcal/dobę, 33% węglowodanów, 33% tłuszczu i 34% białka. Druga grupa (n=163) stosowała dietę S (standard protein hypocaloric...

  Polifenole a wrzody żołądka i dwunastnicy

02 February 2016
Wysoka częstotliwość występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także jej złożona etiopatogeneza i trudności terapeutyczne niekorzystnie przekładające się na komfort życia chorych powodują, że stale poszukuje się metod wspomagających profilaktykę i farmakoterapię tej jednostki chorobowej. Spośród wielu, biologicznie aktywnych związków występujących w żywności, na szczególną uwagę pod kątem profilaktyki i dietoterapii choroby wrzodowej, zasługują polifenole. Przegląd piśmiennictwa naukowego jednoznacznie dowodzi, że związki te wykazują korzystne działanie zarówno profilaktyczne jak i terapeutyczne. Badania wykazały, że wpływają one pozytywnie m.in. na neowascularyzację w obrębie tkanek żołądka i dwunastnicy, regulują aktywność czynników wzrostu i prostaglandyn, nasilają...
ptd.org.pl

 
PARTNERZY: