POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Żywienie pozajelitowe o działaniu immunomodulującym w przebiegu ostrego zapalenia trzustki - metaanaliza badań

Ostre zapalenie trzustki (OZT) jest ogólnoustrojową odpowiedzią organizmu na uszkodzenie trzustki i tkanek okołotrzustkowych, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem enzymów trzustkowych oraz nasileniem procesów katabolicznych. W przebiegu OZTczęsto obserwuje się niedobory żywieniowe, w związku z tym wspomaganie żywieniowe jest kluczowym czynnikiem terapeutycznym umożliwiającym powrót do zdrowia. Biorąc pod uwagę immunosupresyjny i zapalny obraz choroby, wydaje się że składniki pożywienia o aktywności immunomodulującej jak glutamina i wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 powinny być dodawane do mieszanek żywieniowych. Autorzy pracy przeprowadzili metaanalizę badań dotyczących wpływu pozajelitowego żywienia z udziałem składników o charakterze immunomodulującym na występowanie i przebieg komplikacji związanych z chorobą. Na podstawie przeprowadzonej analizy wykazano, że pozajelitowe żywienie immunostymulujące istotnie zmniejszało ryzyko występowania infekcji oraz śmiertelności. Pobyt w szpitalu chorych, u których zastosowano wyżej wspomniane żywienie był znamiennie krótszy w odniesieniu do osób odżywianych klasyczną formułą żywienia pozajelitowego. Na podstawie przeprowadzonej metaanalizy autorzy wykazali, że dodawanie składników pożywienia o charakterze immunostymulującym może przyspieszyć proces terapeutyczny chorych i zmniejszyć ryzyko powikłań.

Źródło: Jafari T., Feizi A., Askari G., Fallah A.A.,: Parenteral immunonutrition in patients with acute pancreatitis: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2015; 34(1): 35-43.

Opracowanie: Katarzyna Zabłocka-Słowińska, Joanna Pieczyńska

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: