POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Żurawina – owoc wyjątkowy!

Żurawina jest rośliną z rodzaju wrzosowatych. Do swojego wzrostu wymaga kwaśnych gleb zasobnych w torf i odpowiedniej podaży słodkiej wody. Na rynku dominują dwa gatunki żurawiny: żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) oraz europejska (V. oxycoccos). Około 95% uprawianej żurawiny jest wykorzystywane do produkcji soków, sosów, suszonych owoców i innych przetworów. Pozostałe 5% sprzedawane jest w postaci świeżych owoców.

Właściwości prozdrowotne
Od lat znane są prozdrowotne właściwości żurawiny. Zielarze używali jej do leczenia chorób układu moczowego, a marynarze zabierali w podróż dla ochrony przed szkorbutem. Żurawina jest bowiem źródłem wielu cenny związków aktywnych, między innymi antocyjanów (które odpowiedzialne są za jej kolor), tanin (odpowiedzialnych za jej gorzki smak), terpenów (nadają jej charakterystyczny smak i aromat), a także katechin, resweratrolu oraz karotenoidów. Dzięki bogactwu związków antyoksydacyjnych może być skuteczna w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.

Żurawina dla serca
Żurawina stanowi źródło antyoksydantów, chroniących przed utlenieniem lipoprotein o niskiej (LDL) i bardzo niskiej gęstości  (VLDL). Dodatkowo stwierdzono, że spożycie soku żurawinowego powoduje spadek stężenia cholesterolu całkowitego i LDL oraz wzrost stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Efekt ten wskazuje na bezpośrednie działanie żurawiny w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.

Działanie przeciwnowotworowe
Związki zawarte w żurawinie mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego, a także w drodze innych mechanizmów, między innymi hamowania wzrostu komórek nowotworowych i przyśpieszania ich apoptozy. Kluczową rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów pełnią zawarte w żurawinie triterpenoidy, flawonoidy, antocyjany, kwercetyna i resweratrol.

Pomaga w walce z bakteriami
Sok z żurawiny ma szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego. Nie tylko hamuje rozwój bakterii z grupy Escherichia czy Helicobacter, ale także działa na inne bakterie (Staphylococcus, Enterococcus, Klebsiella, Salmonella). Niektóre składniki żurawiny takie jak polifenole wykazują działanie bakteriostatyczne, hamując przyleganie bakterii H.pylori do ludzkiej śluzówki. Dzięki temu żurawina zapobiega chorobie wrzodowej oraz zmniejsza ryzyko raka żołądka.

Wspomaga leczenie chorób układu moczowego
Stosowanie soku żurawinowego zapobiega także chorobom układu moczowego, bowiem zawarte w niej taniny zapobiegają przyleganiu bakterii E. coli do komórek oraz powodują obniżenie pH moczu, co ma działanie bakteriobójcze. Długoterminowe badania wykazały znaczny spadek bakterii w moczu u osób spożywających sok żurawinowy. W badaniach klinicznych wykazano także skuteczność spożywania soku żurawinowego w zapobieganiu infekcji układu moczowego dla różnych grup populacyjnych, w ​​tym kobiet w ciąży, osób starszych i dzieci.

Dietetyk mgr Agata Białecka

Bibliografia: Neto CC, Vinson JA. Cranberry. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press; 2011. Chapter 6.

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: