POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt – zmiana zaleceń

Dotychczas Komitet Żywieniowy Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zalecał unikanie zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowląt.

Aktualne stanowisko ekspertów, mówi o tym, iż gluten może być wprowadzony do diety wszystkich niemowląt w każdym momencie między ukończonym 4 a 12 m. ż. Zarówno w okresie wprowadzania glutenu do diety, jak i w całym okresie niemowlęctwa należy unikać dużych dawek glutenu. Badania nie wykazały, aby karmienie piersią (również w czasie włączania glutenu do diety)  chroniło dziecko przed zachorowaniem na celiakię w przyszłości.

Więcej informacji: Szajewska H, Shamir R, Mearin ML, Koninckx CR, Catassi C, Domellöf M, Fewtrell MS, Husby S, Papadopoulou A, Vandenplas Y, Castillejo G, Kolacek S, Koletzko S, Korponay-Szabó IR, Lionetti E, Polanco I, Troncone R. Gluten Introduction and The Risk of Coeliac Disease. A Position Paper By The European Society For Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016 Jan 13, epub ahead of print.

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: