POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Wpływ diet: wysokobiałkowej-niskowęglowodanowej oraz standardowej niskokalorycznej na poziom adipocytokin i insulinooporności u otyłych pacjentów podczas 9 miesięcznej interwencji

Ostatnie próby dietetycznych interwencji oraz badań obserwacyjnych skupiały się na wpływie diety na stan zdrowia, który oceniany był na podstawie poprawy poziomu biomarkerów zastępczych. Celem niniejszej pracy było zbadanie zmian w masie ciała, poziomie adipocytokin i insulinooporności po zastosowaniu niskokalorycznej diety wysokobiałkowej-niskowęglowodanowej w porównaniu ze standardową dietą niskokaloryczną podczas 9 miesięcznej interwencji. W badaniu wzięło udział 331 pacjentów z otyłością, których podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza z grup (n=168) stosowała dietę HP (high-protein hypocaloric diet – niskokaloryczna dieta wysokobiałkowa), która zawierała: 1050kcal/dobę, 33% węglowodanów, 33% tłuszczu i 34% białka. Druga grupa (n=163) stosowała dietę S (standard protein hypocaloric diet – dieta niskokaloryczna o standardowej ilości białka). Jej skład charakteryzował się: 1093kcal/dzień, 53% węglowodanów, 27% tłuszczu oraz 20% białka. Interwencja żywieniowa w obydwu grupach trwała 9 miesięcy. Podczas stosowania zarówno diety HP, jak i S, wskaźnik BMI, masa ciała, masa tkanki tłuszczowej, obwód talii, wskaźnik talia-biodra, skurczowe ciśnienie krwi, cholesterol całkowity, cholesterol frakcji LDL, insulina oraz wskaźnik HOMA uległy zmniejszeniu. Spadek wszystkich powyższych parametrów był większy w niskokalorycznej diecie wysokobiałkowej (HP).W obydwu grupach odnotowano zmniejszenie poziomu leptyny. Podczas 9 miesięcznej interwencji żywieniowejstosowanie niskokalorycznej diety wysokobiałkowej dałokorzystniejsze zmiany badanych parametrów niż w standardowej diecie niskokalorycznej. Poprawa poziomów adipocytokin była podobna przy stosowaniu obydwu diet.

Źródło: de Luis DA., Izaola O., Aller R., de la Fuente B., Bachiller R., Romero E.:Effects of a high-protein/low carbohydrate versus a standard hypocaloric diet on adipocytokine levels and insulin resistance in obese patients along 9months.J Diabetes Complications. 2015 Sep-Oct;29(7):950-4. doi: 10.1016/j.jdiacomp.2015.06.002. Epub 2015 Jun 9.

Opracowanie: E. Pałkowska, J. Wranicz

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: