POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Właściwości prozdrowotne malin

Trudno nie docenić wyśmienitego smaku i cennych właściwości prozdrowotnych malin. Już nasze babcie doskonale wiedziały jak istotne jest lecznicze zastosowanie zarówno samych owoców, jak i ich liści.

Krzewy dziko rosnących malin możemy spotkać w lasach Europy i częściowo w Azji. Choć jesteśmy przyzwyczajeni do ich „malinowego koloru” spotkać także możemy owoce czarne i białe. Zbiór owoców zależy od odmiany i prowadzi się go od początku lipca do jesieni.

 

Owoce malin stanowią cenne źródło kwasów organicznych (m.in. jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego), witamin (B1, B2, B6, PP i C) oraz soli mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, żelaza). Swojemu składowi zawdzięczają działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Z kolei liście malin bogate są w garbniki, flawonoidy i kwasy fenolowe, dzięki czemu mają właściwości moczopędne, przeciwbakteryjne, a ponadto poprawiają przemianę materii. Jednak należy zaznaczyć, iż kobiety od 7 miesiąca ciąży nie powinny sięgać po napar z liści polnych malin, z uwagi na jego działanie rozkurczające mięśnie macicy, a tym samym ryzyko przedwczesnego porodu.

Niektóre badania naukowe wskazują na właściwości odchudzające malin. Dowiedziono, iż biologicznie aktywne związki wyizolowane z owoców malin stymulują proces termogenezy i wzmagają metabolizm komórkowy, przyczyniając się tym samym do zapobiegania odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie. Ponadto z najnowszych doniesień wynika, iż maliny dzięki właściwościom przeciwutleniającym obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, co dowodzi o ich właściwościach prozdrowotnych oddziałujących na układ sercowo-naczyniowy.

Obecnie trwa sezon malinowy, dlatego też zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw tych owoców!

Dietetyk mgr inż. Sylwia Biegańska-Hensoldt

Bibliografia: Morimoto C., Satoh Y., Hara M., Inoue S., Tsujita T., Okuda H.: Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci., 2005, 77, 194-204; Jia H, Liu JW, Ufur H, He GS, Liqian H, Chen P.: The antihypertensive effect of ethyl acetate extract from red raspberry fruit in hypertensive rats. Pharmacogn Mag., 2011, 7, 19-24.

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: