POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Polifenole a wrzody żołądka i dwunastnicy

Wysoka częstotliwość występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także jej złożona etiopatogeneza i trudności terapeutyczne niekorzystnie przekładające się na komfort życia chorych powodują, że stale poszukuje się metod wspomagających profilaktykę i farmakoterapię tej jednostki chorobowej. Spośród wielu, biologicznie aktywnych związków występujących w żywności, na szczególną uwagę pod kątem profilaktyki i dietoterapii choroby wrzodowej, zasługują polifenole. Przegląd piśmiennictwa naukowego jednoznacznie dowodzi, że związki te wykazują korzystne działanie zarówno profilaktyczne jak i terapeutyczne. Badania wykazały, że wpływają one pozytywnie m.in. na neowascularyzację w obrębie tkanek żołądka i dwunastnicy, regulują aktywność czynników wzrostu i prostaglandyn, nasilają aktywność śródbłonkowej syntazy tlenku azotu, zmniejszają tempo oksydatywnych procesów uszkadzających śluzówkę żołądka i dwunastnicy w wyniku działania antyoksydacyjnego. Ponadto, zmniejszają ryzyko kolonizacji śluzówki przez Helicobacter pylori. Związki te charakteryzują się również działaniem przeciwzapalnym na skutek zmniejszania aktywności prozapalnych cytokin i komórkowych oraz międzykomórkowych czynników adhezyjnych. Osłabiają przyleganie leukocytów do śródbłonka błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz hamują jądrową ścieżkę sygnalizacyjną w procesach zapalnych. Autorzy sugerują, że optymalna podaż polifenoli wraz z dietą może przyczynić się do zmniejszenia wystepowania wrzodów trawiennych oraz może być dobrą strategią uzupełniającą leczenie farmakologiczne.

Źródło: Farzaei M. H., Abdollahi M., Rahimi, R.: Role of dietary polyphenols in the management of peptic ulcer. World journal of gastroenterology: WJG 2015; 21(21), 6499.

Opracowanie: Katarzyna Zabłocka-Słowińska

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: