POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Mikroflora bakteryjna w przewodzie pokarmowym a występowanie cukrzycy

Od jakiegoś czasu badany jest związek pomiędzy mikroflorą bakteryjną przewodu pokarmowego a rozwojem chorób metabolicznych. W badaniach potwierdzono już jej wpływ na rozwój cukrzycy typu 1 oraz typu 2. Skład flory jelitowej zależy m.in. od stosowanej diety oraz aktywności fizycznej. Zmienia się ona znacznie po przeprowadzonych operacjach bariatrycznych. Poród poprzez cesarskie cięcie wpływa na skład mikroflory bakteryjnej jelit i może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 u dziecka w przyszłości.
W przeprowadzonym badaniu z udziałem otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2 zaobserwowano brak bakterii ochronnych jelit, które przyczyniają się do poprawy regulacji poziomu glukozy. Zaobserwowano również odwrotny proces - wzmożony rozwój patogennej mikroflory u pacjentów otyłych powoduje przenikanie jej do tkanki tłuszczowej brzusznej. Taki proces wywołuje negatywne skutki m.in. w postaci niewydolności wątroby, nerek i ogólnego stanu zapalnego.
Analizując związek mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego w terapii farmakologicznej cukrzycy, dowiedziono, że może mieć ona pozytywny wpływ na leczenie metforminą. Przeniesienie flory jelitowej za pomocą transplantacji kału może poprawić proces regulacji poziomu glukozy u chorych pacjentów. Autorzy badania wskazują, iż nowym rozwiązaniem może stać się regulacja składem flory jelitowej w mechanizmie leczenia cukrzycy.

Źródło: Svačina Š.: The microbial flora in the digestive tract and diabetes. Vnitrni Lekarstvi Journal 2015 Apr;61(4):361-4.

Opracowanie: J. Wranicz

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: