POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Jakie przekąski rekomendować pacjentom – Stanowisko Zespołu Ekspertów

Pojadanie między posiłkami to zwyczaj, który nie jest błędem żywieniowym. Wszystko zależy od tego, co wybieramy na przekąskę, jak często i w jakiej ilości. Warto jeszcze dodać: i jak szybko zjadamy przekąskę.

Listę przekąsek rekomendowanych w prawidłowo zaplanowanej diecie, w formie stanowiska, przygotował Zespół Ekspertów na spotkaniu towarzystw i instytutów naukowych w dniu 22 września 2015 roku, zorganizowanym przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych. Do produktów, które mogą być polecane jako zdrowe przekąski należą: świeże warzywa i owoce, fermentowane produkty mleczne, oraz (w ograniczonych ilościach ze względu na wysoką kaloryczność) produkty zbożowe na bazie pełnego ziarna oraz orzechy i suszone owoce. Zachęcam do zapoznania się z zaleceniami ekspertów i edukowania pacjentów w zakresie dobrego wyboru przekąsek. Edukacja w zakresie prawidłowego żywienia, a tym samym dokonywania racjonalnych wyborów produktów spożywczych, wliczając przekąski, należy do podstawowych zadań dietetyka.

Stanowisko Zespołu Ekspertów -kliknij tutaj

dr inż. Danuta Gajewska
Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: