POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

POLSKIE TOWARZYSTWO DIETETYKI

Czerwone porzeczki – owoce niedocenione

Choć znane i uprawiane od czasów średniowiecza, czerwone porzeczki nie cieszą się popularnością szczególnie wśród osób preferujących owoce słodkie. Zbierane w okresie wakacyjnym i zjedzone prosto z krzaka porzeczki charakteryzują się cierpkim smakiem. Z tych owoców możemy przygotowywać zdrowe i smaczne dżemy, soki, kompoty i galaretki. Ostatnie badania dowodzą, iż nawet roczne przechowywanie soków z czarnej porzeczki nie zmniejsza w nich zawartości związków biologicznie aktywnych, korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie.

 Świeże owoce czerwonej porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także żelaza, potasumagnezu. Spożywane regularnie, również pod postacią syropów, są pomocne w łagodzeniu problemów gastrycznych, takich jak nadkwaśność czy zgaga, co może okazać się szczególnie istotne dla kobiet w II i III trymestrze ciąży. Ponadto owoce te, z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, wspomagają ruchy perystaltyczne jelit, zapobiegając tym samym przed powstawaniem zaparć. Owoce czerwonej porzeczki działają moczopędnie i oczyszczająco, dzięki czemu są pomocne w łagodzeniu objawów dny moczanowej i schorzeń reumatycznych. Warto również podkreślić ich przeciwpróchnicze właściwości – oczywiście pod warunkiem spożywania ich bez dodatku cukru. Czerwone porzeczki cechują się także silnymi właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. Mogą być skuteczne w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób metabolicznych, dlatego warto po nie sięgać nie tylko w okresie lata.

 Dietetyk mgr inż. Sylwia Biegańska-Hensoldt

Bibliografia: Djordjević B, Savikin K, Zdunić G, Janković T, Vulić T, Oparnica C, Radivojević D.: Biochemical properties of red currant varieties in relation to storage. Plant Foods Hum Nutr., 2010, 65, 326-332.Borges G, Degeneve A, Mullen W, Crozier A.: Identification of flavonoid and phenolic antioxidants in black currants, blueberries, raspberries, red currants, and cranberries. J Agric Food Chem., 2010, 14, 3901-3909.

ptd.org.pl

 
PARTNERZY: